Norjan LMF:n kesäkokouksessa mukana neljä OLL:n jäsentä

13.8.2024

Anne, Tuija-Riitta, Annukka ja Esa tutustumassa Ålesundin ympäristöön.

Norjan LMF:n eli opettajien lähetysliiton kesäkokouksessa vuonna 2024 vieraili neljä Opettajien Lähetysliiton jäsentä. Alla Esa ja Annukka Latvalan kirjoittama matkakertomus.


 

Norjan opettajien lähetysliiton vuoden 2024 kesäkokous Ålesundissa 

Norjan opettajien lähetysliitto kutsuu pohjoismaisia opettajia osallistumaan kesäkokoukseensa. Tämän vuoden teema oli Odotus – Forventning.

 Suomesta meitä lähti kesäkuun lopussa neljä henkeä, Tuija-Riitta, Anne, Annukka ja Esa, kohti Norjan länsirannikkoa  - Ålesundin kaupunkia. Kokous pidettiin Sunnmoren kansanopistolla Ulsteinvikin saarella.

Lentomatkailusta ja lentokentistä ei meillä ole paljon kokemusta ja Oslon Gardemoenin kentällä kyseltyämme ja käveltyämme  onnistuimme lopulta löytämään jatkoyhteyden länsirannikolle. Huojentavaa oli huomata koneen ikkunasta alla näkyvät lumipeitteiset vuoret – olivatpa ne korkeat.  Meillä Suomessa on paljon järviä ja onhan meillä saaristojakin, mutta samoin muodostuu Ålesundin alue lukuisista saarista, jotka ovat tunnelien, siltojen ja lauttayhteyksien avulla sidottu toisiinsa. Aiemmin saarten asukkaat viettivät paljon aikaa oman saaren alueella, jolloin saaren rukoushuone oli jumalanpalvelusten ja  lukuisten kokoontumisten paikka. Nyt liikkuminen saarelta toiselle on helpompaa.

Meitä tuli vastaan henkilöautollaan Vigran saaren lentokentälle Karl Roth, joka oli työskennellyt pitkään terveydenhuollossa Keniassa. Karl esitteli meille ensin maisemia lauttamatkalta, Ålesundin keskustaa ja vielä myöhemminkin ystävällisesti vei meitä tutustumaan alueen eri osiin viikonlopun aikana. Ystävällinen ja huomaavainen Suomesta saapuneiden vieraiden vastaanotto oli koskettavaa.

Sunnmoren kansanopistolle oli saapunut toistasataa osallistujaa.  Monet lähetystyössä olleet osallistujat keskustelivat kanssamme englannin kielellä. Yritimme käyttää myös maamme toista virallista kieltä. Uskon, että norjalaiset ymmärtävät sitä, mutta muutamat norjan kielen ilmaukset synnyttävät tarkentavia kysymyksiä. Esimerkiksi lukusanojen lausuminen poikkeaa ruotsin kielestä. Norjalaiset kuuntelivat suomenkielistä jutteluamme ja totesivat, että se kuulostaa niin vieraalta, ettei missään kuule tutun oloisia sanoja.

Viikonlopun aikana me suomalaiset puhuimme siitä kuinka antoisia ovat keskustelut norjalaisten kokousosallistujien kanssa. Useat heistä muistavat meitä suomalaisia ja haluavat kuulla terveisiä ja kuulumisia Suomesta. Keskustelutuokioita syntyy aamiais-, lounas-, päivällispöydässä sekä iltapalan yhteydessä samoin kuin aamun hartaushetkien ja raamattutuntien yhteydessä. Meille suomalaisille halutaan aina järjestää tulkkaus englanniksi ja Afrikan lähetti Norlys Nilsen Grimsby oli aina valmis kääntämään meille puheet englanniksi. Oli aivan kuin  sukulaisia tapaisimme, kun näimme Anne Trydal ja Halvard Hansenin Oslon läheltä Maurasta. Tutustuimme myös uusiin ihmisiin: Etiopian lähetteihin Norlys ja Per Grimsby ja saimme onnitella, kun Per tuli valituksi ensimmäisenä miehenä liiton hallitukseen. Kävin niin mielenkiintoisia keskusteluja Perin kanssa, että toivon niitä vielä jatkavamme. Oli rakkaita muistoja herättävää tavata ja keskustella Malin lähetin, Torunn Lunden kanssa. Hän oli mukana muutama vuosi aiemmin Molden kesäkokouksessa. Samalla henkilöautolla sain silloin matkustaa Moldeen Oslon alueelta Dovre- vuorten kautta. Jorunn Kittang Verlo on ollut mukana useissa samoissa kokouksissa ja innostin häntä matkustamaan Suomeen. Terveys asettaa rajoja matkustamiselle.

 

Norjan liiton puheenjohtaja Inger Marie A. Oppegård rohkaisi meitä suomalaisia järjestämään pohjoismaista kokousta Suomeen. -Niin mielellämme tulisimme, Inger Marie kertoi. Norjan liiton jäsenlehdessä Inger Marie kertoi kuulumisia matkaltaan Japaniin, jossa hän oli ollut lähetystyössä. Hän kertoo lehdessä keskustelustaan työtoverinsa Yoshikawan kanssa Norjan ja Japanin kirkkojen tulevaisuuden näkymistä. Yoshikawan mielestä Jumalalla on suunnitelma kirkkona kulkemastamme tiestä. Meidän tehtävä on yrittää löytää ja ymmärtää tämä Jumalan suunnittelema tie kirkolle. Hän painotti, että kirkko kasvaa paremmin jos keskitymme  ja työmme keskipisteenä on rukous, Raamatun sana ja läheiseen yhteisöllisyyteen pyrkiminen. Kirkkokahvilla Inger Marie oli tavannut erään papin lesken, joka oli kiitollisena muistellut aikaisempien lähetystyöntekijöiden työtä monien vuosien aikana. Hän oli painottanut kuulumista maailmanlaajuiseen kirkkoon: - Rukoilemme toistemme puolesta kukin omalla paikallamme. Tämä maailmanlaajuinen yhteisö yhdistää meitä ja antaa voimia jokaiseen päivään.

 

Kokousviikonlopun aikana aamu alkoi hartaudella, jossa lauloimme, saimme kirjoittaa esirukouspyynnön ja kuulimme Raamatun tekstejä ja rukoilimme. Usein mietin, kuinka paljon valmistelua tällaisen kokouksen järjestäminen vaatii. Esimerkiksi  hiljentymishuoneeseen oli aseteltu pöytä ja sen päälle risti vedestä löydetyistä puukappaleista ja pieniä luonnonkiviä ristin ympärille. Pöydälle oli asetettu vesimalja, johon voi asettaa taitellun paperikukan. Veteen laskettuna kukka avautuu ja paljastaa esim. jakeen psalmeista.

 

Perjantaina liitto keskusteli toimintasuunnitelmasta ja valitsi uuden hallituksen. Näiden aikana Karl Roth ehdotti meille suomalaisille matkaa Ålesundin alueen länsireunalle Runden saarelle, joka on Norjan eteläisin lintuvuori, Norjan rannikon läntisimmässä osassa. Saarella pesii arviolta 500000 - 700000 merilintua. Mm. merimetso, suula, myrskylintu, lunni, karimetso, isokihu ja kajava. Kerrotaan, että siltamaksusta voitiin luopua etuajassa, koska lukuisten turistien myötä sillan rakennuskustannukset saatiin katettua. Opastus- ja näyttelytiloissa kuulimme lunnin elämän pesimäkauden vaiheista, näimme täytettyjä lintuja, leopardihylkeen

luurangon ja esittelyn hollantilaisen Akerendam- laivan (Wikipediasta löytyy: VOC ship Akerendam) Runden saaren luona 8.3.1725 haaksirikkoutuneen laivan löydöstä. Merestä nostettuja esineitä katsoessa mieleen nousi ajatuksia, millaista tuon laivan miehistöllä on ollut lumimyrskyssä Runden saaren matalikolla tuona maaliskuisena päivänä. Norjalaiset isäntämme olivat nähneet paljon vaivaa, että näkisimme luontoa ja maisemia kokouspaikan ulkopuoleltakin.

 

Tuija-Riitta Heiskanen esitti tervehdyksen kokousväelle Suomesta ja järjesti sunnuntain jumalanpalveluksen  yhdessä isäntäväen kanssa. Me suomalaiset saimme laulaa suomen kielellä Päivä vain ja hetki kerrallansa ja pyysimme toiseen ja kolmanteen säkeistöön kaikkia yhtymään ruotsin/norjan kielellä.

 

Ohjelmaltaan monipuolisen viikonlopun jälkeen Karl kuljetti meidät ystävällisesti lentokenttäsaarelle, lauttamatkan ja eri saarten kautta. Ålesundin aluella syntyneenä Karl halusi vielä lopuksi kuljettaa meidät korkealle näköalapaikalle katsomaan yli vuonon veden – vuorten rinteille rakennettuja asuinalueita.

 

Saimme viikonlopun aikana kuulla kaksi raamattutuntia, jotka piti Haakon Kessel Norjan lähetysseurasta, Det Norske Misjonsselskap, www.nms.no

Erhard Hermansen puhui ekumeniasta. Norges Kristne Råd, https://norgeskristnerad.no

Mary ja Rafi Rakotovao Ranskasta kertoivat Pariisin lähellä olevan Champignyn uudesta kirkosta ja toiminnasta.

Norjan opettajien lähetysliitolla on lähettejä seuraavilla alueilla: Mali, Bolivia, Indonesia, Aasia, Japani, Lähi-Itä, Keski-Aasia, Ranska ja Viro.

Liitto tukee 13 lähetin palkkauksessa seuraavien järjestöjen kautta:

Det Norske Misjonsselskap: nms.no , Norsk Luthersk Misjonssamband: nlm.no , Normisjon: https://normisjon.no  ja Frikirken: https://frikirken.no

 

Matkaterveisin, Esa ja Annukka Latvala

 

 

Haakon Kessel on 63-vuotias pappi ja NMS:n (Det Norske Misjonselskapet) globaalin työn johtaja. Aiemmin hän on toiminut seurakuntapappina Raegen seurakunnassa ja 12 vuoden ajan lähetystyössä Japanissa Tezukayaman opiskelijakeskuksessa ja Nankain kirkossa Osakan eteläosassa.

Hän on opiskellut teologiaa ja sosiaaliantropologiaa ja asunut 8-9 -vuotiaana perheensä mukana Kamerunissa.

Haakon Kesselin Norjan LMF:n kesäkokouuksessa 2024 pitämien raamattutuntien koosteet löytyvät alla olevasta linkistä:

 

Joh. 3:16 monella kielellä.
Anne ja Halvard Hansen ovat Esa ja Annukka Larvalan ystävät vuosien takaa.
Lauantai-illan juhlapäivällinen, LMF kesäkokous Norjassa 2024.

Joh. 3:16 monilla eri kielillä.

Karl, Tuija-Riitta, Anne ja Annukka meren rannalla.
Merelle voisi katsoa pitkäänkin.
Runden saaren turistikeskuksessa on näyttely saaren luona haaksirikkoutuneen laivan löydöistä ja alueen eläinmaailmasta.
Norjanmeren rannalla.

Mary Rakotovao, NMS

Mary on lähtöisin Yhdysvalloista ja hänen puolisonsa Rafi Madagaskarilta.

He ovat työskennelleet  lähetystyössä Ranskassa vuodesta 1990 lähtien. Nyt heidän seurakuntansa on Pariisin kaakkoispuolella esikaupunkialueella Champignyn seurakunnassa, jonne on juuri valmistunut uusi kirkkorakennus. Uusi kirkko sijaitsee vilkkaan Champigny – Sur – Marnen aseman tuntumassa, jolloin kirkon luota kulkee päivittäin lähes 48000 työmatkalaista.